Vježbanje

Vježbe za dijabetes

Redovito vježbanje može vam pomoći da vratite kontrolu nad svojim životom.
Ako se ne bavite redovitom vježbom, sastavljanje plana vježbi može biti otežano.

Ali zapamtite, uz vašu prehranu i lijekove, redovna tjelesna aktivnost važan je dio upravljanja dijabetesom ili u borbi sa predijabetesom. Jer kad ste aktivni, vaše stanice postaju osjetljivije na inzulin pa on djeluje učinkovitije. I jednostavno se osjećaš bolje. I izgledate bolje.

Dakle, bez obzira na to što želite učiniti – redovne šetnje oko bloka, trčanje ili prijavu na maraton – početi je najvažniji dio.

Započnite. Ali počnite sigurno.

Nije važno gdje se fizički nalazite. Ako nikada niste krenuli u teretanu, to je u redu – sve ako sada počnete raditi nešto. Ako niste bili vrlo aktivni ili se brinuli za svoje zdravlje, važno je konzultirati se s liječnikom i započnite polako. Lagano hodanje je sjajno mjesto za početak – i sjajna navika da to ugradite u svoj život. Šetajte s voljenom osobom ili samo sami dok slušate audio knjigu. Svakodnevno postavljajte ciljeve i ispunjavajte ih i počet ćete se osjećati kao da imate kontrolu nad svojim životom.

Čak i male promjene čine veliku razliku

Ako se i dalje borite s započinjanjem ili se osjećate preplavljeni idejom o započinjanju aktivnijeg života, uzmite u obzir srce: svaka promjena, bez obzira koliko mala bila, utječe na vašu sposobnost upravljanja dijabetesom. Čak i gubitak 10-15 kilograma može imati značajan utjecaj na vaše zdravlje. Moć promjene je čvrsto u vašim rukama – zato krenite danas.