LIJEKOVI

Dijabetes tipa 1 znači korištenje inzulina.

Međutim, ako imate dijabetes tipa 2, planovi liječenja mogu se promijeniti ovisno o tome tko ste. Neki ljudi mogu održavati šećer u normalnim granicama zdravom prehranom i vježbanjem ili oralnim lijekovima, dok će drugima možda trebati i inzulin.

Uobičajeno je da se lijekovi moraju mijenjati s vremenom. I to je dobra stvar. Najvažnije je postići da se osjećate najbolje.

Oralni lijekovi: ispravan način

Postoji mnogo različitih vrsta lijekova koji mogu utjecati na snižavanje šećera u krvi na različite načine. Ponekad će jedan lijek biti dovoljan, ali u drugim slučajevima liječnik vam može propisati kombinaciju lijekova.

Razgovarajte sa liječnikom da shvatite što se propisuje i kako djeluje što može biti od pomoći. 

Brzi vodič za inzulin

Ako tek započinjete s inzulinom, trebati će malo vremena za privikavanje. Uz malo prakse, ubrzo ćete postati profesionalac. Inzulin je prirodni hormon koji izlučuje vaša gušterača. Ako vam je propisan inzulin, to može biti zato što ga vaše tijelo ne proizvodi (dijabetes tipa 1) ili ga vaše tijelo ne koristi pravilno (dijabetes tipa 2). U Hrvatskoj se prodaje mnogo različitih vrsta inzulina, koje se razlikuju u načinu na koji se proizvode, kako djeluju u tijelu i koliko koštaju. Dostupan je i u različitim jačinama – najčešće U-100. Vaš će vam liječnik pomoći pronaći pravu vrstu inzulina za vaše zdravstvene potrebe. Kada su u pitanju šprice, vaš će liječnik savjetovati koji vam je kapacitet potreban na temelju vaše doze inzulina. Općenito, šprice manjeg kapaciteta mogu se lakše čitati i odrediti točna doza. Evo nekoliko savjeta: – Ako je vaša najveća doza blizu maksimalnog kapaciteta šprice, razmislite o kupovini sljedeće veličine u slučaju da se doza promijeni – Ako trebate izmjeriti dozu u pola jedinice, obavezno odaberite špricu koja ima ove oznake

Kako to radi

Kada je riječ o inzulinu, upoznat ćete se s tri pojma: početak, vrijeme vrhunca i trajanje. Početak je koliko treba da inzulin počne snižavati šećer u krvi. Vrijeme vrha je kada je na svojoj maksimalnoj snazi, a trajanje je koliko dugo nastavlja raditi.
Evo kratkog pregleda različitih vrsta inzulina. Ako vam je potrebna mješavina dviju vrsta, možete razgovarati sa svojim liječnikom o dobivanju prethodno pripremljene opskrbe. Inzulin brzog djelovanja počinje djelovati oko 15 minuta nakon injekcije, dostiže vrhunac oko 1 sat i nastavlja djelovati 2 do 4 sata Redoviti ili kratko djelujući inzulin obično dosegne krvotok unutar 30 minuta nakon injekcije, a doseže maksimum od 2 do 3 sata nakon injekcije, a učinkovit je otprilike 3 do 6 sati Inzulin srednjeg djelovanja općenito dospije u krvotok oko 2 do 4 sata nakon injekcije, dostiže maksimum 4 do 12 sati kasnije, a djelotvoran je oko 12 do 18 sati Inzulin dugog djelovanja dostiže krvotok nekoliko sati nakon ubrizgavanja i ima tendenciju ravnomjerno snižavanja razine glukoze tijekom 24 sata