Što je zapravo tip 1 dijabetes?

Dijabetes tipa 1 je ozbiljno, cjeloživotno stanje u kojem je razina glukoze u krvi previsoka jer vaše tijelo ne može stvoriti hormon zvan inzulin.

Što uzrokuje dijabetes tipa 1?

Oko 8 posto ljudi koji imaju dijabetes u Hrvatskoj imaju dijabetes tipa 1. To nema nikakve veze s prehranom ili načinom života, to se jednostavno događa. Još uvijek nismo sigurni što ga uzrokuje.

Kada imate dijabetes tipa 1, vaše tijelo napada stanice u vašoj gušterači koje stvaraju inzulin pa ne možete uopće proizvoditi nikakav inzulin.

I svima nam je potreban inzulin da bismo živjeli. Radi ključan posao. Omogućuje da glukoza u krvi ulazi u naše stanice i daje energiju našim tijelima.

Kada imate dijabetes tipa 1, vaše tijelo i dalje razgrađuje ugljikohidrate iz hrane i pića i pretvara ih u glukozu (šećer). Ali kada glukoza uđe u vaš krvotok, nema inzulina koji bi ga mogao ubaciti u stanice vašeg tijela. Sve više i više glukoze tada se nakuplja u vašem krvotoku.

Znakovi i simptomi dijabetesa tipa 1

Pa što to znači? Pa, prije dijagnoze, vaše se tijelo pokušava riješiti glukoze kroz bubrege, a to znači mnogo mokrenja. Ovo je jedan od glavnih simptoma dijabetesa.

Ti se simptomi pojavljuju brzo – kroz samo nekoliko dana ili tjedana. Svatko tko ima ove simptome trebao bi što prije posjetiti liječnika.

Držati pod nadzorom dijabetes tipa 1

Ako imate dijabetes tipa 1, unosite inzulin u svoje tijelo ubrizgavanjem ili pomoću inzulinske pumpe koja vam daje stalnu opskrbu.

Pomoću uređaja za testiranje glukoze u krvi nekoliko puta dnevno morati ćete i provjeriti nisu li razine glukoze u krvi preniske ili previsoke. Kada počnete uzimati inzulin, počet ćete se osjećati bolje i razina glukoze u krvi će se sniziti.

Ovo je važno jer tijekom dugog razdoblja, visoka razina glukoze u krvi može ozbiljno oštetiti srce, oči, stopala i bubrege. Oni su poznati kao komplikacije dijabetesa.

Ali uz pravilan tretman i njegu, ti učinci dijabetesa mogu se držati pod kontrolom.